Paulownia

Paulownia este are 6 – 17 specii (funcție de autoritatea taxonomică) de plante din familia monogenerică Paulowniaceae, înrudită și uneori inclusă în familia Scrophulariaceae. Este nativă în China, Laos și Vietnam și foarte cultivată în alte părți din Asia de Est, mai ales în Japonia și Coreea. Sunt pomi ce își pierd frunzele toamna, cu o înălțime de 12–15 m, cu frunze mari sub forma de inimă, cu diametrul de 15–40 cm, frunze ce sunt aranjate în perechi opuse pe creangă. Florile sunt produse primăvara devreme în buchete lungi de 10–30 cm, cu o corola tubular violetă ce seamănă cu floarea de degețel roșu. Fructul este o capsulă uscată, ce conține mii de semințe foarte mici.Genul, numit inițial Pavlovnia dar care acum este scris Paulownia, a fost numit in onoarea reginei Anna Pavlovna a Olandei (1795–1865), fiica țarului Pavel I al Rusiei. Din acelasi motiv mai este numit și ”arborele prințesei”.

Conditii climatice pentru cresterea Paulowniei

Paulownia se poate adapta la un interval larg de temperaturi. În general, speciile de Paulownia cresc pana la 2000m. Dezvoltarea începe în primăvară, când temperaturile de sol ating 15-16оС. Cultivarea intensivă a Paulownia este optimă până la 700-800m și temperaturile optime sunt potrivite pentru o creștere maximă în intervalul de 24 de 33C.

Solul

Paulownia este o planta ce se adapteaza in mai multe tipuri de soluri.Cele mai recomandate sunt cele bine drenate si solurile nisipoase, cu un PH de la 5 -8, 9.Solurile care au constat  peste 25% din argilă și porozitate sub 50%, nu sunt recomandate pentru Paulownia. Paulownia nu tolerează salinitatea de peste 1%. Plantele tinere Paulownia dezvolta bine, când adâncimea de sol este de cel puțin 1,5-2 metri.

Udarea plantelor

Apa este foarte importanta in dezvoltarea plantelor.Udarea insuficienta duce la incetinirea cresterii plantei insa nu duce la moartea ei.Se recomanda pentru udarea acesteia sistemul de irigare prin picurare.

Se recomanda plantarea acestor copaci in zone unde nu sunt vanturi puternice iar viteza vantului nu depaseste 28km/h.

Inmultirea Paulowniei

Inmultirea Paulowniei se face prin seminte, puse la germinat la sfarsitul iernii mijlocul primaverii, sau prin butasire.

Cresterea copacului  pentru productia de cherestea

Când creați o plantatie de copaci pentru lemn, vă recomandăm schema de plantare cu 4х4, 5х5 metri sau 5х4 m între copaci, ceea ce înseamnă 500 sau 600 de pomi pe hectar. Densitate mai mare duce la o concurență pentru zona dintre copaci și creșterea lor mai lenta după primii 3-4 ani. Densitate mai mică duce la creșterea inițială rapidă care scade calitatea lemnului. Densitate mai mare nu conduce eficienta comenrciala, aceasta implicand costuri legate de eliminarea copacilor care sunt in plus, cheltuieli pentru tratament pentru a opri regenerarea din radacini, si in final tulpinile nu vor avea suficient volum pentru a putea fi folosite pentru lemn.

Paulownia pentru producția de biomasă

Pentru randamente eficiente recomandăm copacii a fi plantati cu o densitate mai mare decât cea utilizată pentru producția de lemn. Densitatea ar trebui să fie între 3500 și 10 000 de plante pe hectar, care depinde de ciclul de rotație a biomasei pentru colectarea acesteia puternic legată de categoria de biomasă (pelete, chips-uri, bioetanol, furaje) ce se doreste a se obtine.

FACTORI CHEIE PENTRU CRESTEREA SI INGRIJIREA COPACILOR DE PAULOWNIA

Analize de sol pentru a defini conținutul de argilă și microelemente și pentru a evalua cât de potrivit este pentru creștere Paulownia și modul în care să fie cultivate plantele.
Cultivarea terenului este critic pentru adaptare a puieților de la site-ul și de a asigura o creștere suficientă.
Controlul buruienilor este cel mai important aspect de la pregătirea terenului pentru plantare
Irigare este un avantaj în cazul în care ploile de vara sunt insuficiente

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>